به گزارش ندای وارنا؛ عملیات احداث سد ماملو در سال ۱۳۷۹ با هدف تأمین آب شرب و کشاورزی حوزه جنوبشرق استان تهران و پایتخت آغاز و با تکمیل عملیات اجرایی این پروژه مهم، آبگیری اولیه آن در دیماه ۱۳۸۶ انجام شد.
این سد با هدف بهرهگیری از ظرفیت حوزه آبریز رودخانه جاجرود و دماوند، مهار سیلابهای حوضههای آبریز، تامین بخشی از آب شرب جنوب تهران و شهرهای مسیر از جمله ورامین، پیشوا، قرچک و پاکدشت و تامین بخشی از آب مورد نیاز صنعت احداث شد.
در طول سالهای گذشته علاوه بر شهر تهران، آب شرب مورد نیاز بخشهایی از شهرستانهای پاکدشت، قرچک و ورامین از سد ماملو تأمین شد ولی پیشوا که در آخرین خط انتقال آب سد ماملو قرار داشت، از حقآبه تعیین شده برخوردار نشده بود.
مرکز شهرستان پیشوا بر روی تپهای مرتفع بنا شده و هزاران واحد مسکونی در قالب پروژه مسکن مهر در محدوده آن احداث شده که آب شرب مورد نیاز آنها پیش از این از طریق منابع آبهای زیرزمینی تامین میشد اما کمبود آب به ویژه در فصل تابستان به چالش مهم مردم و مسوولان تبدیل شد و پدیده فرونشست زمین بر اثر خالی شدن سفرههای زیرزمینی هم به سراغ منطقه آمد.
مسوولان شهرستان پیشوا طی سالهای اخیر همواره بر لزوم تخصیص حقآبه این شهرستان از سد ماملو به عنوان منبع پایدار تأمین آب شرب سالم و بهداشتی تأکید داشتند زیرا با افزایش میزان برداشت آب از منابع زیرزمینی، سطح آبهای سفرههای زمینی افت کرده و در فصل تابستان، میزان برداشت با مصرف همخوانی نداشت و کمبود آب مشهود بود.
هر چند که طی سالهای اخیر شرکت آب و فاضلاب جنوب شرقی استان تهران با احداث دو مخزن زمینی ۲ و ۱۵ هزار متر مکعبی، زمینه مناسبی برای ذخیره آب مورد نیاز مردم را فراهم کرد ولی با گسترش شهر و افزایش میزان مصرف آب، تابستان گذشته قطعی گسترده آب در بسیاری از مناطق شهری پیشوا وجود داشت و مشکلات عدیدهای را برای ساکنان این شهرستان به وجود آورد.
تیرماه سال گذشته بود که افزایش بیسابقه دمای هوا و قطعی چندروزه آب در پیشوا باعث ورود دادستان عمومی و انقلاب شهرستان به این موضوع شد و با حضور استاندار تهران، عملیات اجرایی انتقال آب سد ماملو کلید خورد.
با افتتاح تصفیهخانه دوم سد ماملو که هشتم بهمن سال گذشته توسط ریاست جمهوری صورت گرفت، امید مردم پیشوا برای برخورداری از آب تصفیه شده سدماملو پررنگتر و عملیات اجرایی این پروژه مهم با سرعت بیشتری همراه شد.
هرچند که قرار بود تا عملیات اجرایی این پروژه مهم اردیبهشت امسال به بهرهبرداری برسد ولی شیوع ویروس کرونا عملیات اجرایی آن را با تأخیر چندماهه مواجه کرد و حال با تکمیل این پروژه مهم، بخش مهمی از نیاز آب شرب شهرستان پیشوا تأمین میشود و کام مردم این شهرستان که در قیام خونین ۱۵ خرداد سال ۱۳۴۲ و رویدادهای پیش و پس از پیروزی انقلاب اسلامی صدها شهید تقدیم نظام اسلامی کردهاند و حق بزرگی بر گردن انقلاب دارند، با برخورداری از آب سالم و بهداشتی شیرین شده است.
یکی از شهروندان پیشوایی در این رابطه به خبرنگار ایرنا گفت: سال گذشته در همین روزها بود که قطعی چندروزه آب مشکلات زیادی را برای مردم به وجود آورد و گرمای هوا، قطعی مکرر و بیکیفیت بودن آب در هنگام وصل شدن، زندگی را برای مردم سخت کرده بود.
«محمد رحیمیجعفری» که در شهرک تازه تأسیس نقش جهان پیشوا زندگی میکند، اظهار کرد: از ابتدای فصل تابستان تاکنون، مشکل قطعی آب به وجود نیامده و تغییر کیفیت آب از ابتدای هفته کاملا مشهود است.
دیگر شهروند پیشوایی نیز وضعیت آب شرب را مطلوب توصیف کرد و افزود: هرچند که به گفته مسوولان آب سد ماملو با آب چاه مخلوط میشود ولی کیفیت و فشار آب طی روزهای اخیر خوب است.
زهرا رشیدی اظهار کرد: سال گذشته در برخی از روزهای تابستان نه تنها آبی از لولهها جاری نبود بلکه با روشن شدن پمپ آب همسایهها، حالت مکش از درون لولهها ایجاد میشد و گاهی تا دو روز آب به طور کامل قطع بود.
وی افزود: اگر مردم نیز در مصرف آب صرفهجویی کنند و آب را هدر ندهند، مشکلی که سال گذشته اکثر مناطق شهرستان با آن مواجه بودند، دیگر پیش نمیآید.
فرماندار پیشوا نیز میگوید: آب سد ماملو در شرایطی به شهرستان رسید که دولت با تنگناهای مالی بسیاری روبرو است ولی خدمترسانی به مردم، تعطیلبردار نیست و با تلاش و همت تمامی مسئولان این وعده مهم دولت به مردم این دیار محقق شد.
حسین عباسی اظهار کرد: امروز شاهد تحقق وعده دولتمردان تدبیر و امید در خدمترسانی به مردم پیشوا با انتقال آب سد ماملو هستیم؛ وعدهای که قطعا بار دیگر شادی و امید را در دل مردم این دیار زنده کرده و رفاه و آرامش را به آنان ارزانی خواهد داشت.
وی گفت: با افتتاح این پروژه مهم، ضمن تأمین آب شرب سالم و بهداشتی، میزان برداشت آب از منابع زیرزمینی کاسته شده و از پیشرفت پدیده مخرب فرونشست زمین پیشگیری میشود.
به گزارش ایرنا شهرستان پیشوا که در ۴۵ کیلومتری جنوبشرق تهران قرار دارد، شامل دو بخش مرکزی و جلیل آباد بوده و از جمعیتی بالغ بر ۸۰ هزار نفر برخوردار است؛ این شهرستان بر اساس آمار غیر رسمی علاوه بر جمعیت ساکن در آن، چند ده هزار هزار تبعه خارجی که عمدتا افغانستانی میباشند را سکونت داده است.
اعلام وصول پایگاه خبری